شعری که ناسروده ماند

شعری که ناسروده ماند

هنر و ادبیات متعهد فارسی (نقل با ذکر منبع بلامانع است)
شعری که ناسروده ماند

شعری که ناسروده ماند

هنر و ادبیات متعهد فارسی (نقل با ذکر منبع بلامانع است)

در انجمن شعر (آخرین ویرایش)


شاعری دیوان خود را منتشر ساخته بود که در آن غزل‌ها و دوبیتی‌ها و قطعه‌ها بود. روزی از قضا پا به محفلی نهاد که  جمعی از ادبیات‌چیان در آن انجمن کرده بودند تا شاعران سروده های خود را از چنته به در آورند و آن ها شعرشان را محک زنند و نقد همی سازند

باری شاعر که مردی گمنام بود چون پای در آن انجمن نهاد در گوشه‌ای بنشست و به افاده‌ صاحب‌نظران گوش فرا داد تا چه گویند و چه به نقد آورند و او از آن‌همه بهره‌ها برد. یکی از اساتید محفل از دیوان شعری سخن گفت که تازگی به بازار آمده، پر است از گوهر ناب و دُر شاهوار و همچون گنجینه‌ای بنهفته در فراموشی بوده، و او تنها بر آن وقوف یافته است. او از اعجازهای هنری بسیاری که در لابه‌لای ابیات آن موج می‌زند می‌گفت که گویی روح سعدی و حافظ و مولوی دوباره در کالبد این شاعر رفته، به سخن‌وری و سخن‌دانی پرداخته است و گفت از باب مثال به این غزل خوب توجه کنید... و سپس به تشریح اعجازهای غزل پرداخت که ببینید این عکس است، و این تقابل و این تواتر موزونات و این تتابع اضافات و این تلمیح و این تلمیع و این جا از صنعت تناقض استفاده کرده است و چه زیبا این‌جا "ردالصدر الی العجز" کرده است و این‌جا جناس را بنگرید و این‌جای دیگر ایهام را که معرکه کرده است؛ و این استخدام است و این استعاره و این تجوز و این... در این‌جا شاعر چه مراد کرده، در این بیت از فلان راز پرده برداشته، در این غزل تمامی راه معرفت را گشوده، و این رباعی به‌تنهایی کتابی بزرگ است و این شعر تفسیری بر فلان مسأله رازآلود مولوی، و این شعر تفسیر فلان آیة قرآنی و... 

شاعر بدبخت که شش‌دانگ حواس خود را جمع کرده بود و سراپا گوش بود تا بلکه بتواند جمله‌ها و کلمات آن ادیب را درست بفهمد و به خاطر سپارد، پس از سخنان استاد از او اجازه خواست و گفت: استاد! آیا می‌توانم از شما خواهشی بکنم؟ استاد گفت تا چه باشد؟ گفت اگر فرصت به شما اجازه دهد می‌خواهم روزانه ساعتی برای من بگذارید تا بر همه آن دیوان این چنین وقوف یابم. استاد گفت باشد تا ببینم؛ و شاعر آهی کشید و گفت: ای دل غافل در این دنیا این همه نکته و راز و اشاره و پند و اندرز بوده است و ما نمی‌دانسته‌ایم؟ استاد گفت بله همین‌طور است این شاعر خیلی قوی شعر گفته و آدم مسلطی بوده است. اهل معرفت بوده و آشنا به تمام فنون و علوم و معارف و آراسته به تمام هنرها. من ندیدم همچو او کسی را تا کنون! شاعر گفت ای کاش خود آن بدبخت هم چیزی از این ها می‌دانست! استاد گفت شما به مقام ایشان توهین می‌کنید! شاعر گفت: اهانت نیست من او را خوب می‌شناسم. استاد پرسید او کیست؟ گفت بنده خودم هستم در خدمت شما! 

نظرات 13 + ارسال نظر

سلام و درود بر شما جناب پژوهنده

جالب بود بزرگوار

لذت بردم

قلمتان سبز و بهاری باد
زنده باشید

سلام. ممنونم. سرفراز باشید استاد!

سلام استادبزرگوارقشنگ بود
قلمتان همیشه توانا
برقرارباشید
یاحق

سلام. از حضور سبزتان تشکر میکنم. برقرار باشید.


از همون ۳ - ۴ خط اول شصتم خبر دار شد که چه روایتی ست
جالب بود
واقعاً... اگر سعدی و حافظ و ... زنده شوند یا در کار این اساتید ادبیات ما درمی مانند یا در کار شعر خودشان!
پاینده باشید

OK
احسنت بر شمّ ادبیت. آفرین!

سلام
زیبا بود خسته نباشید


سلام خیلی عالی بود
راستی شما مگه بلاگفا نبودین؟؟؟؟چی شده اومدین بلاگ اسکای؟؟؟؟

سلام. هر دو جا هستم. ممنون که لطف فرمودید.

سلام بزرگوار
واقعاداستان جالبی بودوحسابی لذت برم.
احسنت ودست مریزاد..
زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشدبودم استادمون به هرکدوم ازدانشجوهاش یک قصیده ازخاقانی که حالاتعدادابیات برای هرکدوم ازمافرق می کردمعرفی کردکه شرح وتفسیرش کنیم.
قصیده ای که به نام من افتاد130بیت بودودرمدح شروانشاه وازاونجاکه خاقانی بین شاعران ماجامع العلوم بوده وعالم به تمام علوم اگربدونین چه عذابی کشیدم ودرکش وبعدتفسیرش چقدربرام سخت بودامابعدازمشقت فراوان وقتی تفسیرش کردم حسابی عاشق اشعارخاقانی شدم..
این مطلب شمامنوبه فکرفروبرد!یعنی میشه شاعری مثل خاقانی هم یه وقت حرفاش رودرک نکرده باشه مثل من!

سلام بردبیر قرزانه . شعر در زبان عربی به معنای فهم است و شاعر یعنی فهیم. اما فهم دو منبع دارد یکی عقل و ذوق و دیگری تجربه و اکتساب. اغلب شاعران نامدار قدیم و احیانا جدید ما جامع هر دو بودند و لذا به بعضی حکیم هم گفته شده است. از دقت شما خشنودم موفق باشید.

پارسا 1393,01,20 ساعت 09:45

سلام
واقعا" زیبا بود.دردنیای ما هستندافرادی که حکیمانه سخن می گویندو ظریفانه عمل می کنند اما فاقد نام ونشان ودرجه و ...هستند .این ذوق وطبع درآنها خدادادی است که به شکلی منصه ی ظهوررسیده است.

و هستند هنرمندانی که ذوق فطری در آن ها تبلور یافته و خودشان نمی دانند.

sherenab 1393,01,26 ساعت 14:12 http://www.sherenab.com

شعرناب .::. سایت ادبی شعرناب
WWW.SHERENAB.COM
مجموعه اشعار شاعران معاصروجوان،بزرگترین سایت ادبی شعر و ادب فارسی.نقد تخصصی،داستان،شعر کوتاه،شعر نیمائی ،سپید،کلاسیک،غزل و افراغ اندیشه و غیره...

سلام. می بینید شاعر نیستم. ولی گاهگاهی زمزمه ای می کنم که اغلب ناپخته است. با این حال چون ابراز لطف فرمودید چشم. اطاعت!

ممنون از دعوتتون پدر جان

خوش اومدی دخترم امید است لذت برده باشی!

سلام
ممنون از حضورتون

سلام خیلی خوشم اومد مخصوصا جاییش که معلوم
شد اون شاعر کی بود

احسنت و آفرین به دقت تو! خوشم آمد.

محمدصادق 1393,02,25 ساعت 23:19

سلام رباعی های زیبایی بود
ممنونم از این پیگیری که از احوال من حقیر دارید.
دیگه شاید بخاطر شروع شدن ایام امتحانات کمتر بتونم به وبلاگم برسم.
ارادتمند شما

سلام. البته یه کمی وظیفه یه و بیشترش احساس برادری ایمانی ایجاب می کنه. براتون دعا میکنم عالی قبول بشین !

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد